Končí rekonstrukce operačního traktu. Rodit se ve Stodu začne za týden

20.5.2015 - tisková zpráva

Ve Stodské nemocnici v tomto týdnu končí rekonstrukce porodnice a gynekologických sálů, která je součástí kompletní obnovy operačního traktu včetně nové vzduchotechniky. Za přítomnosti zástupců investora, kterým je Plzeňský kraj, se dnes uskutečnilo slavnostní otevření. Plný provoz zahájí porodnice a gynekologie za týden.

„Stavební práce jsou dokončené. Chybí už jen zapnout vzduchotechniku, zregulovat ji pro celý okruh operačního traktu, dále navést zpět zdravotnické technologie a vybavení sálů a provést konečné vyčištění a vydezinfikování prostor a pak finální schvalovací proces. Bude-li úspěšný, přesune se gynekologie zpět do svých prostor a na plný provoz najede v následujícím týdnu od středy 27. května,“ uvedl ředitel nemocnice Alan Sutnar.

Celá investice začala v prosinci, kdy se uzavřela chirurgická část operačního traktu. Tam stavební práce skončily už na konci března. Mezitím však začaly v gynekologické části. Během rekonstrukce se postupně omezoval provoz obou oddělení a to včetně lůžkových stanic, kde se třeba malovalo a dělaly menší stavební a provozní úpravy.

Chirurgická část v 2. poschodí má nové dva operačními sály, zákrokový sál, sterilizaci, vstupní filtr, sociální zázemí a sklady materiálu a anesteziologického vybavení. V prvním poschodí jsou nové dva porodnické sály, jeden gynekologický operační a jeden zákrokový, rovněž filtrace, sterilizace, sociální zařízení a další nezbytné zázemí.

„S omezením provozu nám ubyly porody i operace. Věřím ale, že po otevření se k nám vrátí nejen rodičky i pacientky ze spádových oblastí, ale že nové a modernější prostředí přitáhne i víc žen z Plzně nebo dalších přilehlých regionů. Těšíme se na ně a minimálně je zveme, aby se k nám přišli podívat, až si budou vybírat, kde chtějí rodit nebo operovat. Rádi jim vše předem ukážeme,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Jakub Mach.

Rekonstrukce operačního traktu včetně nových zdravotnických technologií, sterilizace a vzduchotechniky vyjde na 35 milionů korun (včetně DPH). „Důvodem rekonstrukce je, že dosavadní sály byly ještě původní z poloviny 60. let, kdy se nemocnice budovala, a i když se průběžně upravovaly a dovybavovaly přístroji, tak již jako celek neodpovídaly současným požadavkům a vývoji medicíny,“ uvedl po zahájení rekonstrukce Alan Sutnar.

Investici hradí majitel objektu a zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj. Nejedná se o jediné letošní významné investice do Stodské nemocnice. Na jaře už začalo také zateplování nemocnice za 19,5 milionu korun (s podporou OP Životní prostředí) a před nedávnem vzešel z veřejné zakázky stavitel nástavby lůžkového traktu nemocnice. Přístavba 4. parta vyjde na 11,5 milionu korun. Do nového podkroví se má do konce roku přestěhovat administrativní a technické zázemí nemocnice a bude tam prostor pro vzduchotechniku nové jednotky intenzivní péče, která se rovněž připravuje. Uvolněné prostory hlavně ve spodním přízemí pak využije například oddělení následné péče. Nemocnice si také pořizuje z poskytnutých prostředků kraje počítačovou tomografii neboli CT za zhruba 18 milionů korun.

„Naplňujeme snahu nabídnout všem svým obyvatelům dostupnou a kvalitní nemocniční péči. A zařízení ve Stodě je nyní hlavní spádovou nemocnicí pro Tachovsko, neboť to už před lety přišlo o vlastní okresní špitál a v poslední době omezil rozsah péče i sousední mariánskolázeňský,“ vysvětlila nárůst investic ve Stodské nemocnici radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková s tím, že ještě před třemi roky kraj ve Stodu musel bojovat vůbec o zachování základních oborů. Nyní nemocnici rozvíjí.

Více fotografií odklikem zde.

Jak probíhala rekonstrukce?

• 1. 12. 2014 – zahájení rekonstrukce chirurgických operačních sálů v 2. NP (akutní operativa chirurgická i gynekologická probíhá v gynekologických operačních sálech, plánovaná se odkládá)
  • 2. 3. 2015 – zahájení rekonstrukce gynekologických a porodních sálů v 1. NP (uzavřena porodnice, nedělají se žádné velké chirurgické ani gynekologické operace, malé jen v zákrokových sálech v jiné části objektu)
  • 9. 3. – zahájení provozních úprav v lůžkovém traktu a vybraných ordinacích (uzavřena hospitalizační část chirurgického, gynekologicko-porodnického a dětského oddělení a dětská pohotovost)